Beställ här

Vi svarar med glädje på dina frågor om du undrar något kring vår hantering.


Skaldjur är något av det festligaste och godaste som finns att äta men det är även en av de mest känsliga råvarorna på marknaden. Här kan ni kortfattat läsa om hur vi hanterar och lagrar era produkter för att de garanterat ska hålla sig fräscha och vi ger även svar på våra kunders vanliga frågor. 

Innan vi kokar skaldjuren rensas och sköljs dem noggrant för att få bort eventuella rester av alger eller dylikt. Alla dåliga skaldjur rensas bort innan kokning och kasseras. Efter kokningen är genomförd kyls skaldjuren ner mycket snabbt för att få en så bra hållbarhet som möjligt. Vi använder oss av en speciell nedkylningsmetod som gör det möjlighet för oss att kyla ner skaldjuren från kokande heta till 0 grader på bara 15 minuter.

När du köper dina skaldjur hos oss håller produkterna ett temperaturintervall på mellan 0-2 grader celcius. I vår toppmoderna produktionslokal är alla utrymmen (bortsett från själva kokeriet) nedkylda i ett slutet system som alltid håller ca 0 grader. En kylig miljö att arbeta i, men det är det självklart värt för att våra produkter ska hålla en så hög kvalitet som möjligt.

I vår butik exponeras skaldjuren i disk, här ligger allt på en väl nedkyld isbädd i en toppmodern kyldisk som har dubbla nedkylningsfläktar både ned- och ovanifrån. På det viset kan vi garantera att samtliga produkter i disken är väl omhändertagna och nedkylda.

När vi handskas med skaldjuren och hanterar våra produkter bär vi oavbrutet engångshandskar som byts var 20:e minut. Rutinen ger oss en trygghet att ingen kontamineringsrisk ska uppstå. 

Dagligen genomgår vi en omfattande städrutin för att hålla lokalerna kliniskt rena. Kontinuerligt genomför vi stickkontroller från tredje part för att hålla samtliga medarbetare alerta.

Hos Marcuskräftan kan du känna dig trygg att vi gör allt och lite till för att produkterna ska hålla en så hög och säker kvalitet som möjligt. Vi svarar med glädje på dina frågor om du undrar något kring vår hantering.

Hur bör ni hantera skaldjuren för bästa kvalitét i hemmet?


Vi rekommenderar alltid, oavsett produkt som ni köper hos så bör de förvaras i kylskåp. Vrid gärna ner kylen så den håller mellan 4–2 grader. Har ni många barn eller barnbarn som springer i kylen? Då rekommenderar vi att placera varorna så långt in och nära aggregatet som möjligt. Kylen värms snabbt upp när man öppnar den ofta.

Skaldjur är överlag en mycket känslig produkt som kräver att man hanterar den varsamt. Vill ni provsmaka ett skaldjur innan den faktiska serveringen rekommenderar vi att ni tar skaldjuret med en tång från förpackningen. Anledningen är nämligen att när man vidrör skaldjur direkt med händerna finns det stor risk att bakterier sprids i hinken och skaldjuren blir snabbt dåliga. När inte allt det god gått åt efter en trevlig middag rekommenderar vi att frysa produkten inom 24 timmar. Produkterna har oftast legat ute i rumstemperatur och därför hettats upp en aning. När detta sker försämras hållbarheten på skaldjuren snabbt och bör därför frysas snabbt.

Vi åker långt hur ska vi förvara skaldjuren i bilen?


Om ni har möjlighet rekommenderar vi er att ta med kylväska. Då ligger skaldjur svalt hela vägen och ni behöver inte vara oroliga om ni vill stanna och ta en fika på Väderstad centralkonditori. Utan kylväska rekommenderas max 1 timmas färd i bil med normal AC funktion. Det är dock fullt möjligt att transportera kräftor och andra produkter som ligger i vår lag längre perioder, upp till 2-3 timmar. Skaldjuren ligger i lake som har en temperatur på ca 0-2 grader. På grund av salthalten i laken fryser inte produkten vid låga temperaturer. Detta gör att längre transporter i lag är möjliga.

Självklart så är vi väl förberedda med is på Marcuskräftan. Önskar ni att få med er is till transporten eller varför inte upplägget? Fråga i kassan, vi tar ingen extra kostnad för is.

Hur länge kan vi ha skaldjuren färskt förvarade när vi handlat dem hos er?


Det är olika per produkt. Exempelvis våra signalkräftor har en hållbarhet på ca 10 dagar efter förpackningsdag. Räkor och havskräftor rekommenderar vi att äta inom 4 dagar. Alla produkter som vi säljer datummärks, är ni osäkra kan ni alltid kolla på etiketten. Skulle ni för någon annan anledning känna er osäkra är det bara att ni slår en signal! 

Oftast är produkterna bra efter utgånget datum med en 2 dagars intervall. Här är din näsa din bästa vän, du känner snabbt om skaldjuren eller fisken blivit dålig. Lukten är oftast så pass frän att man känner det direkt.

Sist men inte minst

Njut! Skaldjur är en fantastisk produkt när den har hanterats och kokts på korrekt sätt. Hos Marcuskräftan kan du känna dig trygg att du får fantastiskt fina skaldjur som är hanterade med perfektion. Varmt välkommen!

Följ oss i sociala medier!