Beställ här

Tre generationer kräfthandlare


Allt började år 1967, farmor Karin och farfar Marcus flyttade till Väderstad och öppnade en egen liten favörbutik, där de bland annat började sälja egna färdigkokta kräftor. Deras son Kjell-Marcus växte upp och uppfostrades inom och av handlare och det var för honom ett självklart val att fortsätta driva butiken på orten efter sina föräldrar.

Kjell-Marcus som senare även kom att kallas kräftkungen karaktäriserades av att vara en stark affärsman och levde med en övertygelse om att ett handslag ska räcka som signum vid en affärsuppgörelse. Han var även mycket intresserad av jakt och fiske, och det var därigenom, i goda vänners lag som Marcuskräftan sakta men säkert började ta form.

I slutet utav 90 - talet började det säljas kräftor över disk i större proportioner och ryktet började sprida sig på lokal nivå, de bästa kräftorna hittar man i Väderstad. Sedan lite längre in på 00-talet så hade ryktet börjat sprida sig långt utanför Väderstad och människor åkte långväga för att få köpa ett kilo utav farmor Karins kräftor.

Sedan år 2011 det är Mathias, den tredje generationen handlare som axlat ansvaret över Marcuskräftan. Mathias är liksom sina företrädare uppfostrade inom handlarkulturen och dess karakteriserade drag, kvalitet och tradition är något som genomsyrar Marcuskräftan. Det gedigna stycket historia som ligger bakom bolaget är något som tas på stort ansvar utav Mathias.

Farmor Karins hemliga recept


Farmor Karin var en kvinna som kunde den svenska husmanskostens recept ut i fingertopparna.

Hennes son Kjell-Marcus brukade ofta skoja om att hon kunde koka soppa på en spik och få det att smaka fantastiskt. Det är än idag enligt farmor Karins hemliga recept som vi kokar våra kräftor.

Det är mycket noga med kvaliteten på råvarorna och våra processer, kokningen sker, precis som då med stor precision där inget får gå fel. Kräftorna är kokta helt utan konserveringsmedel och enbart med lokala råvaror för att få bästa möjliga smak.   

Marcuskräftan idag


Mellan 2018-2019 genomgår Marcuskräftan en mycket stor transformation.

Samma lokaler som farmor Karin och farfar Marcus en gång började sin resa i Väderstad byggs nu om i grunden för att göra plats för Östergötlands modernaste skaldjursproduktion med en egen delikatessbutik. Självklart så kommer kräftorna precis som alltid kokas enligt vårt hemliga recept!

I och med denna transformation så kommer Marcuskräftans produktionsanläggning bli kvalitets certifierad inom IP livsmedel. Standarden utgår från företagets implementering av ett effektivt ledningssystem samt ett väl fungerande livsmedelssäkerhetsarbete.

Utöver att koka kräftor till vår egen butik är Marcuskräftan även producent till andra varumärken samt sitt eget varumärke som säljs via andra butiker och grossister. I och med vår nu moderna produktionsanläggning ser vi fram emot nya utmaningar och producera förstklassiga produkter till bästa kvalitet.

Vätterns fiske

Marcuskräftan har genom hela sin historia alltid varit starkt knutna till Vätterns yrkesfiskare och markägare.

Vätterns fiskare och Marcuskräftan har genom tiderna utvecklats tillsammans. Genom gemensamma värdegrunder och ärliga affärer har vi lyckats bygga upp strukturen kring vad verksamheten kretsar idag.


”Marcuskräftan vore ingenting utan sina leverantörer, genom vänskap, transparens och ärligt affärsmannaskap så hjälps vi tillsammans åt att bygga framtiden för branschen”

— Mathias, VD Marcuskräftan

Följ oss i sociala medier!